Izrada statičkih web sajtova (prezentacija)

Izrada statičkih web sajtova (prezentacija) je pogodna za manje zahtevnije klijente kojima nije potreban web sajt sa kompleksnim funkcionalnostima. Statički web sajtovi su pogodni za prezentacije koje nisu obimne, ili čak jesu, ali ne postoji potreba za učestalim ažuriranjem i izmenom sadržaja.

Ono što je bitno da znate je i da je moguća implementacija dinamičkih elemenata u statičke sajtove. Tako da, ukoliko je kompletan sajt statički, uvek možete dodati i dinamičku web stranicu zarad neke funkcionalnosti koja vam je potrebna, a statički stranica ne može da je ispuni

Prednosti statičkih web sajtova

Neke od prednosti statičkih web sajtova su nešto brža izrada, bez potrebe za korišćenjem baza podataka, i naprednijih web tehnologija. Takodje, statički web sajtovi su trenutno nešto "čitljiviji" za google i ostale pretraživače. To znači da je i nešto prostija SEO optimizacija sajta za ove sajtove a samim tim i lakše postizanje visokih pozicija na googlu, yahoo i ostalim bitnijim pretraživačima.

Kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je da je i izrada statičkih web sajtova dosta jeftinija u odnosu na dinamičke sajtove.

Nedostaci statičkih web sajtova

Nedostaci statičkih web sajtova su, nemogućnost interakcije sa posetiocima sajta, nemogućnost ažuriranja putem CMS-a, nešto komplikovanije održavanje ukoliko su u pitanju obimniji sajtovi...

Na primer, statički web sajt ne može imati mehanizam za glasanje, ili knjigu gostiju... Medjutim, kao što smo pomenuli, vrlo lako je i naknadno u gotov statički sajt implementirati i dinamičke elemente ovog tipa.

Da li je statički web sajt pravi izbor za Vas?

Iako statički web sajtovi imaju svoje nedostatke, preko 95% sajtova na internetu je ovog tipa. Nema potrebe za strahom da time što naručujete statički web sajt naručujete nešto loše. Naprotiv, za većinu vlasnika sajtova, statički web sajtovi su mnogo bolji izbor od dinamičkih.

Ukoliko ne planirate sami da ažurirate web sajt, ili će promene biti relativno retke, statički web sajt je mnogo bolji izbor. Izrada CMS sistema za samostalno ažuriranje sajta vas može koštati i mnogo više nego naše održavanje za narednih 10 godina. Često pominjemo ažuriranje, naravno da iako poručite statički sajt, imate mogućnost promene sadržaja. Izmene sadržaja možete vrlo lako i sami raditi, jer je dovoljno i 10 minuta kako biste se i sami snašli da promenite neki sadržaj. Takodje, mi vam nudimo mogućnost i redovnog održavanja statičkih sajtova, koje je gotovo besplatno ukoliko su to samo povremene i manje obimne izmene.